Nykyaikainen 5-ottelu on monipuolinen olympialaji, jossa vaaditaan niin fyysisiä kuin henkisiäkin ominaisuuksia.

 

Nykyaikainen 5-ottelu koostuu viidestä toisistaan poikkeavasta lajista: uinti, miekkailu, esteratsastus, ammunta ja juoksu. Uinti on 200m vapaauinti, joka käydään altaassa, ei siis ulkovesissä niin kuin triathlonissa. Miekkailussa lajina on kalpamiekkailu, jossa kohdataan kaikki kilpailijat yhden piston otteluissa, jotka kestävät max 60sek. Esteratsastuksessa hevoset arvotaan, kilpailijoilla ei siis ole omia hevosia mukana. Hevoseen saa tutustua ja sitä lämmitellä 20min ja viiden hypyn verran, jonka jälkeen siirrytään radalle. Maksimiestekorkeus on 120cm. Ammunta ja juoksu on nykyään yhdistetty ampumajuoksuksi, jossa juoksuosuus on 4x800m. Juoksuosuuksien välissä ammutaan laserpistoolilla viisi osumaa mahdollisimman nopeasti, kuitenkin maksimissaan 50 sekunnin aikana. Uinnin, miekkailun ja ratsastuksen jälkeen pisteet lasketaan yhteen, ja kilpailua johtava urheilija lähtee juoksuammuntaan ensimmäisenä. Muut lähtevät piste-eron mukaiseen takaa-ajoon. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa kilpailun.

 

Kilpailuissa kaikki lajit suoritetaan samana päivänä. Aamu alkaa miekkailulla tai uinnilla, mistä jatketaan ratsastusosioon ja ratkaisevaan ampumajuoksuun. Päivä vaatii urheilijoilta rautaista fyysistä suorituskykyä. Myös henkiset-ja keskittymisominaisuudet ovat koetuksella erityisesti miekkailussa ja ammunnassa. Nykyaikaisessa 5-ottelussa etsitäänkin ”täydellistä urheilijaa”, ”the most complete athlete”. Tämä osoittautuu myös siinä, että voittoon vaaditaan tasaiset suoritukset kaikissa lajeissa, yhdessä lajissa loistaminen ei riitä.

 

Laji on kehittynyt viime vuosina radikaalisti, ja onkin nykyisessä nopeatempoisessa muodossaan myös erinomainen yleisölaji. Erityisesti viimeinen laji ampumajuoksu on jännittävä, ikään kuin katsoisi ampumahiihtoa pikakelauksella. 5-ottelua voivat harrastaa niin nuoret kuin varttuneemmatkin. Lapset ottavat yleensä lajeja haltuun yksi kerrallaan aloittaen uinnista ja juoksusta, ja huippu-urheilu-uran jälkeen voi jatkaa masters-sarjoihin. Ennen kaikkea 5-ottelu on monipuolinen laji jossa kehittää itseään sekä urheilijana että ihmisenä!

 

Lue lisää lajieista Suomen miekkailu- ja 5-otteluliiton sivuilta www.fencing-pentathlon.fi