Yleistä lajitietoa
Melonta sopii kaikille. Se on hyvin erilaisten ja eri-ikäisten harrastus, joka palkitsee kohottamalla sekä henkistä että fyysistä kuntoa ja elämisen laatua. Lajissa liikunta tapahtuu ulkona luonnossa ja harrastuksen rasituksen ja keston jokainen voi valita itselleen sopivaksi. Vaihteluväliä on melonnassa leppoisasta iltamelonnasta kiivastempoiseen ratakilpailuun tai pitkäkestoiseen maratonmelontaan.

Harrasteena melonta on laaja-alainen. Piipahdus omasta mökkirannasta muutaman kerran kesässä tai lähivesillä vietetty tyyni kesäilta ovat ensimmäisiä mielikuvia lajista ja monille myös muistoja omista kokemuksista. Vesillä liikkuva voi seurata lintujen arktista muuttoa merellä tai viettää viikon erämaassa ystävien seurassa. Muistiin jääviä elämyksiä ovat onnistumisen kokemukset kilparadoilla tai kutkuttavat selviytymisen tunteet vesimassojen keskellä koskessa. Palkitsevaa on myös itse rakennetun kanootin valmistuminen ja sen tekemisestä iloitseminen. Jokaiselle on tärkeää yhdessäolo ja kokemusten vaihto.

Melonta keskittyy kesään ja kausi on maamme eteläosassakin vain reilun puolen vuoden mittainen. Kauden lyhyydestä johtuen melojat harrastavat muitakin liikunnan lajeja ja kuntoilua. Melontaseurat järjestävät talvikaudella koulutusta ja turvallisuus- ja tekniikkaharjoittelua uimahalleissa.
Melonnan laajasta lajikirjosta voi jokainen valita itselleen sopivimmat. Mielilajin harrastaminen ei suinkaan sulje pois muita.

 

Melonnan kalusto

Melonnan laji määrittää käytettävän kanoottityypin. Pientä valinnan varaa toki on, mutta kilparadalle ei lähdetä merikajakilla eikä meriretkelle koskikalustolla. Erilaisia kanoottityyppejä kannattaa toki kokeilla, mutta alkuun lyhyillä matkoilla ja lähellä rantaa.

Kokemukseen ja taitoihin nähden liian kiikkerä kanootti on huono valinta, koska kaikki huomio keskittyy pystyssä pysymiseen. Jos valitsee hieman tarvittavaa tukevamman kanootin, niin ehtii tarkkailla ympäristöä ja nauttia melonnasta.

Kanootin valinta on myös sopeutettava kelin mukaiseksi. On otettava selvää odotettavissa olevista sään muutoksista ja varauduttava niihin. Usean päivän tai viikon reissulla on oletettavasti tuulta ja aallokkoa, joten kanootin valinnalla varaudutaan huonoihin olosuhteisiin.

Kanootti valitaan kokemuksen, reitin ja sään mukaan!

Laatija: Pekka Kuha

(kuva Harri Hollo)